Kategorier
Hundfoder

Hundfoder – att hitta det hunden behöver

Det finns många olika sorters hundfoder. En sak alla hundfoder har gemensamt är att de ska vara av god kvalitet, och inte bara smaka gott utan innehålla bra råvaror som ger det hunden behöver.

Många hundar äter allt de serveras. Förr var det vanligt att de fick samma mat som människorna. De åt resterna och så var det bra med det. Men när människans kost började innehålla starka kryddor och mycket salt och socker blev det inte bra för hundarna att äta resterna längre. Numera äter därför de flesta hundar speciell hundmat som innehåller allt de behöver men utan kryddor. Om man väljer torrfoder till sin hund består det ofta av fina råvaror som torkad fisk, fågel eller kött blandat med grönsaker, spannmål, ris eller potatis. Det finns också hundfoder utan spannmål eftersom en del hundar, precis som vi människor, inte tål det.

Det finns specialanpassat hundfoder för de som behöver en diet

Torrfoder är väldigt praktisk hundmat. Det håller sig länge och är lätt att portionera ut. För att hunden ska få rätt mängd mat finns det angivet på paketen hur mycket den behöver i förhållande till sin normala kroppsvikt. Aktiva hundar har eget foder eftersom de behöver mycket energi. Det finns också hundar som kastrerats och då ändras ämnesomsättningen. De hundarna behöver inte lika mycket mat men de kan ändå vara hungriga. Då finns det hundmat som är anpassad genom att den är mindre fet. Det är viktigt för hunden att inte bli överviktig för då orkar den inte röra sig ordentligt.